<
X
تبلیغات
پیکوفایل
رایتل
جمعه 22 خرداد‌ماه سال 1388 @ 20:18

مایکروفر

تاثیر مایکروفر بر کیفیت غذا : از آنجایی که زمان مواجهه غذا با آب و دمای بالا در مایکرووفر در مقایسه با روشهای پخت معمولی کمتر است، از دست دهی ویتامینها و مینرالها نیز در آن کمتر است. به خصوص ویتامینهای محلول در آب همچون ویتامین C و B1 که به حرارت بسیار حساس هستند در مایکروفر بیشتر حفظ میشوند. مایکرووفر این برتری را نسبت به جوشاندن دارد که نشت ویتامینها به درون آب پخت را به حداقل میرساند و از این نظر شبیه به بخارپز کردن است. مطالعه ای که در سال 2003 انجام شد حاکی از آن بود که در مایکروفر از دست رفتن ترکیبات محلول آنتی اکسیدانی فنولیک نسبت به سایر روشهای پخت بیشتر است،اما اینکه این ترکیبات فنولیک چه نقشی در تغذیه انسان دارند،خود سوال است.از مزیتهای مایکروفر این است که ترکیب پروتئینی غذا در آن نسبت به سایر روشهای پخت بیشتر حفظ میشود. گوشت پخته شده با مایکروفر، از کیفیت بالاتری برخوردار است، زیرا با اکسیداسیون کمتری همراه است. از آنجایی که حرارت در مایکرووفر ملایم تراست،واکنش قهوه ای شدن هم درآن به طور مشهود کمتر است.

تاثیر اشعه مایکروویو در سلامت انسان:

مطالعات اخیر توکسیسیتی و کارسینوژنسیتی اشعه های مایکروویو را رد کرده اند. با این وجود ، ایمنی اشعه مایکروویو برای سلامت انسان مورد بحث است.این که آیا اشعه مایکروویو میتواند باعث ایجاد ترکیبات سرطانزا در غذا گردد یا نه توسط کمیته تخصصی National Health and Medical Research Council مورد مطالعه قرار گرفت و تایید نشد. با این حال، اشعه مایکروویو میتواند به همان طریق که غذا را گرم می کند، بافتهای بدن را نیزگرم کند. مواجهه با مقدار بالای اشعه مایکروویو، می تواند باعث سوختگی دردناک شود . عدسی چشم به خصوص به حرارت زیاد حساس است و مواجهه زیاد با اشعه های مایکروویو میتواند باعث کاتاراکت شود. مواجهه تصادفی با مقادیر بسیاربالای اشعه مایکروویو میتواند باعث تغییریا از بین رفتن اسپرم شده و نازایی موقت ایجاد کند. این مواجهه در صورتی میتواند رخ دهد که اشعه از درون دستگاه به بیرون نفوذ کند، یعنی هنگامی که درب آن به طور ایمن وکامل بسته نشده است یا sealآن خراب یا کهنه یا جرم گرفته باشد . به این خاطر محفظه داخل مایکروویو را باید هر از چند گاه یکبار با آب و ماده شوینده ملایم شست و شو کرد.باید به خاطر داشت که تولید اشعه های مایکروویو با قطع شدن برق آن به طور کامل متوقف میشود و این اشعه ها در غذا نیز باقی نمی مانند و هرگز غذا را رادیواکتیو نمیکنند.
بیمارانی که از pacemaker استفاده می کنند در استفاده از مایکروفر باید محتاط باشند زیرا امواج مایکروویو به خصوص در مایکروفرهای قدیمی،میتوانند با سیگنالهای pacemaker تداخل کنند. 

استفاده صحیح از مایکروفر:

غذایی که در مایکرووفر پخته میشود ، ممکن است به طور یکنواخت حرارت نبیند و در قسمتهایی از غذا که خوب حرارت ندیده اند،میکروارگانیزمهای مضر باقی بمانند.این که حرارت تا چه میزان به درون غذا نفوذ میکند به ضخامت تکه های غذا، میزان رطوبت و ترکیب غذا بستگی دارد . بهتر است در پخت با مایکروفر غذا به تکه های کوچک تقسیم شود.معمولا تولیدکنندگان مایکروفر درآن از صفحه گردان و فن های هم زن استفاده میکنند.توصیه میشود در فواصل پخت ، غذا دو تا سه بار هم زده شود. غذایی که از فریزر خارج میشود قبل از قرار دادن در مایکروفر باید به طور کامل از حالت یخ زدگی خارج شود، زیرا آب ، بسیار راحت تر از یخ،اشعه مایکروویو را به خود جذب میکند، بنابر این اگرقسمتهایی از غذا هنوز یخ زده باشد،حرارت به طور یکنواخت به غذا نمیرسد و میکروارگانیزمهای مضردر آن باقی می مانند.البته مزیت مایکروفر این است که غذا با خارج شدن از فریزر و آب شدن یخ آن، میتواند سریع پخته و سرو شود ، بدون اینکه برای مدت طولانی در محدوده خطر حرارت یعنی 4 تا 60 درجه که دمای رشد میکروبهاست، قرارگیرد.

ظروف مورد استفاده در مایکروفر:

فقط ظروفی که مخصوص مایکروفر هستند باید در این دستگاه استفاده شوند. ظروف پلاستیکی معمولی برای استفاده در مایکروفر مناسب نیستند زیرا با حرارت بالای مایکروفر، ساختار شیمیایی این ظروف تغییر میکند و مواد سمی وارد غذا می گردد.برای گرم کردن غذاهای چرب،ظروف شیشه ای به پلاستیکی ارجحیت دارند.ظروف فلزی یا دارای روکش فلزی و نیز فویلهای آلومینیومی برای استفاده مایکرووفر مناسب نیستند زیرا اشعه های مایکروفر را منعکس میکنند و ممکن است به خود دستگاه نیز آسیب برسانند. ظروفی که همراه غذا در مایکروفر گرم می شوند برای استفاده در این دستگاه نامناسبند ولی ظروفی که سرد باقی می مانند برای این منظور مناسب ترند .برای تست کردن ظرف شیشه ای مناسب برای مایکرووفر،میتوان ظرف موردنظر را برای یک دقیقه در مایکروفر قرارداد . اگر ظرف گرم شد برای استفاده در مایکروفر مناسب نیست،اگر ولرم شد برای دوباره گرم کردن غذا مناسب است واگر سرد ماند برای پختن غذا مناسب است.
شکل ظرف در نوع حرارتی که غذا در گرم کردن می بیند موثر است.در ظروف گرد یا بیضی شکل،کناره های غذا نمی سوزد زیرا در این ظروف تمام کناره های غذا به طور یکنواخت حرارت می بیند، ولی در ظروف مربعی شکل کناره های غذا بیشتر می سوزد.ظروف گود،به علت اینکه سطح تماس بیشتری ایجاد میکنند برای گرم کردن غذا در مایکروفر مناسب ترند.
برای حفظ رطوبت درون غذا و یکنواخت حرارت دیدن آن بهتر است روی غذا پوشانده شود .اگر بدین منظور از روکشهای پلاستیکی استفاده میشود،ترجیحا بهتر است با غذا تماس نداشته باشد.

نتیجه گیری:

پخت و پز ایمن با مایکرووفر مستلزم شناخت محدودیتها و در عین حال منافع پخت غذا در این دستگاه است. در صورت استفاده صحیح از مایکرووفر،این دستگاه میتواند یک روش آسان و سریع برای پخت و پز و آماده سازی غذا عرضه کند بدون اینکه خطری برای سلامت ما داشته باشد.