اسیدها و بازها به راستی چیستند؟
بر اساس تعریف برونستد – لوری در مورد اسید و باز ، اسید به عنوان دهندۀ پروتون ( ) عمل می کند . در واکنش زیر (HCL) اسیدی است که به آب پروتون می دهد.
اسید:
باز ، ماده ای است که به عنوان گیرندۀ پروتون عمل می کند. در واکنش زیر آمونیاک مایع ، نقش بازی را دارد که یک پروتون از آب می گیرد. شایان ذکر است که آب هم به عنوان اسید و هم به عنوان باز عمل می کند (خاصیت آمفوتری دارد.)
باز:
در یک محلول اسیدی تعداد یون های هیدرونیوم ( ) از تعداد یون های هیدروکسید (OH) بیشتر است. مواد اسیدی که معمولاً در زندگی روزمره با آنها سر و کار داریم موادی نظیر سرکه (اسید استیک)، جوهر لیمو ( که در لیمو ترش ، پرتغال ، گریپ فورت و غیره وجود دارد) ، اسید موریاتیک(اسید هیدروکلریک ،HCL) و اسید باتری ( اسید سولفوریک ، ) هستند.
بازهای خانگی معمولی شامل بی کربنات سدیم ( ) کربنات سدیم ( ) ، هیدروکسید آمونیوم (NaOH) و آمونیاک( ) هستند. آب خالص دارای مقادیربسیار کمی از یون های هیدرونیوم و هیدروکسید است ( غلظت این یون ها در دمای°C25 حدود مول برلیتر است) که از تجزیۀ مولکولهای آب ناشی می شود. شایان ذکر است که غلظت های این دو یون در آب خالص کاملاً برابر است ، بنابراین به عنوان مایع خنثی طبقه بندی می شود.
آب خالص نه خاصیت اسیدی دارد نه خاصیت بازی ، چون در آن غلظت های دو یون با هم برابر است.