خلاصه:
طیفسنجی رامان برای شناسایی ساختار مولکولی بسیار مناسب است با این روش تعیین فرکانسهای چرخشی و ارتعاشی مولکول، ارزیابی هندسی و حتی تقارن مولکولها امکان پذیر است. در برخی موارد که امکان تعیین ساختار مولکولی وجود ندارد، میتوان با تکیه بر فرکانسهای ثبت شده، قرار گرفتن اتمها در یک مولکول را بررسی کرد. اطلاعاتی که توسط طیف سنجی مادون قرمز و رامان به دست میآید، بسیار مشابه هستند. به تازگی ساختار پیچیده مولکولهای زیستی با طیف سنجی رامان تعیین شده است. طیف رامان اطلاعات با ارزشی را نیز در زمینه فیزیک حالت جامد ارائه میکند.
ادامه مطلب ...اندازه گیری اسیدیته :
اسیدیته آب عبارت از میزان یون هیدروژن اضافی است که در مقابل یون هیدروکسید موجود در آب وجود دارد. در طبیعت بیشترین عامل اسیدی شدن آبهای شیرین که بوسیله فضولات صنعتی آلوده شده اند و وجود دی اکسید کربن آزاد بشکل اسید کربنیک می باشد. اسیدیته آب را میتوان به کمک یک سود قوی مانند سود سوز آور و در مجاورت معرفهای متیل اورنژ و فنل فتالئین اندازه گیری نمود. اگر آب مورد آزمایش محتوی اسیدهای قوی معدنی ونمکهای آنها باشد ، میتوان آن را در PH=3.7 و با کمک معرف متیل اورنژ اندازه گیری نمود،که نتیجه آنرا اسیدیته قلیائیت گویند، ولی اگر آب مورد آزمایش را با کمک فنل فتالئین و در PH=8.3 اندازه گیری نمائید نتیجه بدست آمده را اسیدیته کل می نامند.
مواد مورد نیاز :
1- متیل اورانژ :
5/0 گرم متیل اورانژ را در یک لیتر آب مقطر حل کنید .
2- فنل فتالئین :
5/0 گرم فنل فتالئین ( Phenol Phetalein disodium salt) را در cc 50 الکل اتیلیک حل نموده و با آب مقطر به حجم cc 100 برسانید. قطره قطره سود نرمال بآن بیفزائید تا رنگ صورتی ظاهر شود.
3- هیدروکسید سدیمN 05/0 :
cc 10 سود 5 نرمال را در آب مقطرحل کرده و به حجم یک لیتر برسانید.
روش آزمایش :
1-cc 100 از آب مورد آزمایش را در ارلن مایر بریزید.
2- 3 قطره متیل اورانژ بآن بیفزائید. اگر رنگ زرد شد نشانه آن است که اسیدیته متیل اورنژ وجود ندارد، درصورتیکه محلول صورتی رنگ شد آن را با هیدروکسید سدیمN 05/0 تیتر کنید تا تغییر رنگ از از صورتی به زرد مشاهده شود.درجه بورت را یادداشت کنید.
3- به همان محلول 3 قطره فنل فتالئین بیافزایید. آن را با هیدروکسید سدیمN 05/0 تیتر کنید تا تغییر رنگ از از زرد به صورتی کمرنگ مشاهده شود.درجه بورت را یادداشت کنید.
Methl orange acidity mg/l as NaCO3 = A × N of NaOH × 1000 × 50 / ml of sample
Phenolphthalein acidity mg/l as NaCO3=B × N of NaOH × 1000 × 50 / ml of sample
Total acidity mg/l as NaCO3 = ( A + B ) × N of NaOH ×1000 × 50 / ml of sample
A = مقدار محلول سود مصرف شده در زمانیکه از معرف متیل اورنژ استفاده شده (PH = 3.7 )
B = مقدار محلول سود مصرف شده در زمانیکه از معرف فنل فتالئین استفاده شده (PH = 8.3 )
خلاصه :
علوم و فناوری نانو در دهه 1980 میلادی توسط فیزیکدان آمریکایی - ریچارد فاینمن - تشریح شد. در این فناوری خواص فیزیکی مواد نانوابعاد در حوزهای بین اثرات کوانتومی و خواص توده قرار میگیرد. علوم نانو محصول مطالعات دانشمندان در رشتههای مختلف بوده است که با راهحلها و روشهای گوناگون و خلاقانه به صورت علوم بین رشتهای درآمده است . محققان و سیاستگذاران سراسر جهان انتظار دارند که علوم نانو موجب تغییرات وسیعی در نحوه زندگی شود.
در این نوشتار، ضمن بررسی فرایند کراکینگ / شکست کاتالیستی، انواع کاتالیستهای مورد استفاده در این فرایند و تاثیر فناوری نانو بر آنها که منجر به ایجاد نسل جدیدی از کاتالیستها با نام "نانوکاتالیستها" شده، بررسی گردیده است.
مقدمه
پالایش نفت با تقطیر جزء به جزء نفتخام به گروههای هیدروکربنی شروع شده و خواص محصولات مستقیماً متناسب با نحوه انجام فرآیند تبدیل نفت میباشد.
فرآیندها و عملیات پالایش نفت به پنج بخش اصلی تقسیم میشود :....
الف) تفکیک (تقطیر) ب) فرآیندهای تبدیلی که اندازه و ساختار ملکولی هیدروکربنها را تغییر میدهند این فرآیندها شامل: ب-1) تجزیه (تقسیم) ب-2) همسانسازی(ترکیب) ب-3) جایگزینی(نوآرائی) میباشند.
ج) فرآیندهای عملآوری د) تنظیم و اختلاط
فرایند تجزیه که از زیر شاخههای فرایندهای تبدیلی محسوب میشود، شامل هیدروکراکینگ، شکست کاتالیستی و شکست گرمایی میشود.
پلیمریزاسیون
Amethyst
Borax
Aragonite
Copper Sulfate
Quartz
برای دیدن کریستالهای بیشتر به این آدرس مراجعه فرمایید.
سختی آب و اثرات آن
آب سخت
آب سخت آبی است که حاوی نمکهای معدنی از قبیل ترکیبات کربناتهای هیدروژنی ٬ کلسیم ٬ منیزیم و... است.
اهمیت سختی آب
مقدار سختی آب ، علاوه بر اینکه در آبهای صنعتی اهمیت وافر دارد، از نظر بهداشت عمومی نیز اهمیت خاصی دارد. کلسیم که یکی از عوامل سختی آب است، در رشد استخوان و حفظ تعادل بدن دخالت داشته، ولی به همان اندازه ، سولفات کلسیم به علت کمی قابلیت هضم ، ناراحتیهایی در دستگاه هاضمه بوجود میآورد.
گاهی توصیه میشود که جهت تامین بهداشت و سلامت مصرف کنندگان ، آهک به آب آشامیدنی افزوده شود. بعضی دانشمندان معتقدند، بهتر است کلسیم و منیزیم لازم بدن توسط غذا تامین شود و حتیالامکان از آبهای سبک برای شرب استفاده شود. باید توجه داشت که بدن نسبت به سنگینی موجود در آب مورد مصرف خود حساسیت دارد، چنانچه این نوشیدنی تغییر یابد، ممکن است در دستگاه گوارش ایجاد اخلال نماید و این موضوع را به اصطلاح آب به آب شدن میگویند.
املاح محلول در آب و اثرات آنها
املاح موثر در تولید سختی :
Mg(OH)2, MgCO3, MgHCO3, Mg(NO3)2, MgCl2, MgSO4, Ca(OH)2, CaCO3, CaHCO3, Ca(NO3), CaCl2, CaSO4
املاح غیر تاثیر گذار در سختی:
K2SO4, KCl, KNO3, Na2SO4, NaCl, NaNO3
تاثیر قلیائیت در سختی آب
اگر قلیائیت کل آب ، مساوی یا بیشتر از سختی کل باشد، تمام سختی آب به صورت سختی کربناتی خواهد بود. در صورتی که که قلیائیت کل ، کمتر از سختی باشد، سختی کربناتی آب معادل قلیائیت بوده و سختی دائم ، اختلاف بین سختی کل و قلیائیت است.
واحدهای بکار رفته در سختی آب
در صورتی که مقادیر کاتیونهای مختلف برحسب میلی گرم بر لیتر (ppm) در دست باشد، معمولا جهت سهولت ، به کمک فاکتورهایی که از تقسیم وزن مولکولی کربنات کلسیم به وزن اتمی هر یک از عناصر بدست آمده ، کلیه این مقادیر برحسب کربنات کلسیم محاسبه و بیان میگردد. سختی آب ، معمولا بر حسب ppm یعنی mg/lit بیان میشود. علاوه بر این ، واحدهای آلمانی ، انگلیسی ، فرانسوی ، آمریکایی را نیز در بیان آن بکار میبرند؛
هر یک از درجات فوق به ترتیب برابر 17.9 و 14.3 و 10 و 17.2 میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم است.
اندازه گیری سختی آب
جداسازی یونهای فلزی آلاینده آب ، مسئلهای است که شماری از متغیرها آن را پیچیده میکند. از جمله این متغیرها میتوان PH و حضور مواد آلی را نام برد. بهعنوان نمونه ، کاملا معلوم شده است که فلزاتی مانند (Pb (II و (Hg (II که برای بیشتر موجودات زنده سمیاند، در جریان فرایندهای مختلفی به درون سیستمهای آبی راه مییابند. تولید سلاحهای هستهای نیز مشکلات فضولات خطرناک را بوجود آورده است.
بازیابی فلزات
هم به دلایل زیست محیطی و هم اقتصادی ، علاقه فزایندهای به بازیابی فلزات گرانبها وجود دارد. مشکلی جدی که بر سر راه خارج کردن یونهای فلزی وجود دارد، آن است که غلظت گونههای مورد نظر برای عملی شدن جداسازی ، اندک است و ضمنا این گونهها به صورت مخلوطهای پیچیدهای هستند. مثلا فضولات پرتوزا نهتنها حاوی رادیو نوکلئیدها هستند، بلکه یونهایی مانند سدیم ، پتاسیم و کلسیم را (که از لحاظ زیست محیطی ضروری نیستند) نیز در غلظتهای زیاد شامل میشوند. این یونهای بیضرر میتوانند مواد استخراج کننده را پیش از آنکه بتوانند یونهای سمی را بطور موثری خارج سازند، اشباع کنند.
روشهای حذف یونهای فلزی
استخراج حلالی
در استخراج حلالی ، آب آلوده با ماده استخراج کننده آلی که در آب حلناپذیر است، تماس پیدا میکند. استخراج کننده قادر است یون را مبادله کند یا با یون فلزی ، کیلیت بوجود آورد. بر اثر همزدن ، یونهای فلزی به فاز آلی انتقال مییابند. سپس مهلت میدهند تا فازها از هم جدا شوند و آنگاه یونهای فلزی را با محلول مناسبی از فاز آلی حامل آنها جدا میکنند. این محلول غلیظ یون فلزی را میتوان تخلیص کرد یا دور ریخت.
رزینهای تبادل یونی
متن این مقاله به صورت فایل pdf قابل دریافت می باشد.