ظاهر و باطن
در جامع الاخبار : رسول خدا فرمودند: خداوند به موسی ابن عمران وحی کرد یا موسی:
1 – کسی که ظاهرش از باطنش بهتر است، دشمن خداست.
2 – کسی که ظاهر و باطنش یکی است، مومن واقعی است.
3 – کسی که باطنش بهتر از ظاهرش باشد، ولی خداست.
اندازهگیری گازهای خطرناک روز به روز در صنعت امروز اهمیت بیشتری پیدا میکند. کارخانهها کمیتهای برای ایجاد استانداردهای محیطی تشکیل دادهاند و شرایط و استانداردهای بسیار سختگیرانهای برای جلوگیری از انتشار این گازها تعیین شده است. ABB(uk) سیستمی دایمی را پیشنهاد داده است که اندازهگیری گازها را با کیفیت بسیار بالا انجام میدهد و با اینکه هزینه بسیار اندکی را در طول دوره کار کارخانه تحمیل میکند، اما تحلیلگرهای NDIR و FTIR بسیار قدرتمندی دارد که توانایی مانیتورینگ خودکار و از راه دور را نیز دارد. فناوری قدرتمند FTIR میتواند به صورت هم زمان بیش از ۱۲ نوع از ترکیبات گازی شامل HCL، CO، NO، SO۲، NO۲، N۲O، NH۳ و H۲O، HF، O۲ و هیدروکربنها را شناسایی و اندازهگیری کند.
سدیم عنصری فلزی نرم به رنگ سفید- نقره ای است و شدیدا” از لحاظ شیمیایی فعال است. این عنصر در سال ۱۸۰۷ توسط Humphry Davy دانشمند انگلیسی کشف گردید سدیم به صورت غیر ترکیبی در طبیعت یافت نمی شود.ترکیبات این عنصر در سنگها, خاک, اقیانوسها , دریاچه های نمک و آب های معدنی یافت می شود.این فلز معمولا” از طریق الکترولیز کلرید سدیم ، بوراکس و کریولیت مذاب تهیه می شود.
فراونی فلز سدیم در ستاره ها و خورشید زیاد است. خطوط D فلز سدیم در طیف های خورشیدی به صورت برجسته ای دیده می شود. سدیم چهارمین عنصر از نظر فراوانی در طبیعت است که میزان ۲٫۶ درصد از ترکیب پوسته زمین را شامل می شود. این عنصر بیشتر در فلزات آلکالی یافت می شود. این عنصر توسط الکترولیز کلرید سدیم حاصل می شود. این روش ارزانترین روش برای تولید فلز سدیم در چندین سال گذشته می باشد.
بیشترین ترکیب این فلز کلرید سدیم است که در مواد معدنی مثل جوش شیرین و نیترات سدیم و فلوئورید آلومینیوم و سدیم ، آمفیبولها ، زئولیت و غیره وجود دارد.
سدیم فلزی واکنش پذیر است که
مولاریته یا غلظت مولار که با (M) نشان داده میشود، عبارت است از تعداد وزن مولکول گرم (یا تعداد مول) از یک جسم حل شده در یک لیتر محلول. مول کمیت اساسی است که یک شیمیدان تجزیه با آن سر و کار زیادی دارند. یک مول برابر با 6.023X1023 مولکول از یک جسم است. اصطلاح مول در یک مفهوم وسیع برای توصیف مقادیر ترکیبات مولکولی ، عناصر آزاد و یونها بکار میرود. به بیان دیگر وزن تعداد 6.023X1023 عدد مولکول ، یون یا عنصر برابر با 1 مول مولکول ، یون یا عنصر است که به صورت مولکول گرم ، یون گرم یا عنصر گرم نامیده میشود.
برای محاسبه غلظت یک محلول بر حسب مولاریته ابتدا باید تعداد مولهای جسم حل شده را بدست آوریم. تعداد مولهای جسم حل شده از تقسیم کردن وزن آن (برحسب گرم) به وزن فرمولی بدست میآید.
تهیه محلولهای مولار
برای تهیه یک محلول مولار از یک ترکیب باید یک مول از آن را وزن کرده و به مقدار کافی به آن آب اضافه کنیم تا دقیقا یک لیتر محلول بدست آید. به عنوان مثال برای تهیه یک محلول 2M از اسید سولفوریک باید گرم 196.16=98.08×2 از اسید سولفوریک را در مقدار کافی آب حل کنیم تا یک لیتر محلول 2M اسید سولفوریک بدست آید. وقتی یک محلول مایع تهیه میکنیم، حجم محلول به ندرت مساوی مجموع حجمهای اجزا خالص سازنده آن است. معمولا حجم نهایی محلول بیشتر یا کمتر از مجموع حجمهای اجزا سازنده آن است.
از این رو برای تهیه یک محلول معین عملا نمیتوانیم مقدار حلال لازم را پیشبینی کنیم. برای تهیه محلولهای مولار و سایر محلولهایی که بر اساس حجم کل است، معمولا از بالنهای حجمسنجی استفاده میشود. در این صورت برای تهیه یک محلول مقدار دقیق ماده حل شونده را در بالن جای میهیم و با دقت آن قدر آب میافزائیم و بطور مداوم و با احتیاط هم میزنیم تا سطح محلول به خط نشانهای که روی گردن بالن مشخص شده برسد.
محاسبه غلظت یک محلول بر حسب مولاریته
1. مقدمه
کامپوزیت ترکیبی است که از لحاظ ماکروسکوپی از چند ماده متمایز ساخته شده باشد، به طوری که این اجزاء به آسانی از یکدیگر قابل تشخیص باشند. به طور نمونه، یکی از کامپوزیت های آشنا بتن است که از دو جزء سیمان و ماسه ساخته شده است.
برای ایجاد تغییر و بهینه کردن خواص فیزیکی و شیمیایی مواد، آن ها را ترکیب یا کامپوزیت می کنیم. به طور مثال پلی اتیلن (PE) که در ساخت چمن های مصنوعی از آن استفاده می گردد، رنگ پذیر نیست و به همین سبب رنگ این چمن ها اغلب مات است. برای برطرف نمودن این نقص به آن وینیل استات می افزایند تا خواص پلاستیکی، نرمیت و رنگ پذیری آن اصلاح شود. در واقع، هدف از ایجاد کامپوزیت، به دست آوردن ماده ای ترکیبی با خواص مورد انتظار می باشد.
نانوکامپوزیت نیز همان کامپوزیت است که یک یا چند جزء از آن، ابعاد کمتر از 100 نانومتر دارد. نانوکامپوزیت ها از دو فاز تشکیل شده اند. فاز اول یک ساختار بلوری است که در واقع پایه یا ماتریس نانوکامپوزیت محسوب می شود و ممکن است از جنس پلیمر، فلز و یا سرامیک باشد. فاز دوم نیز ذراتی در مقیاس نانومتر می باشند که به عنوان تقویت کننده (مواد پرکننده Filler) به منظور اهداف خاص از قبیل استحکام، مقاومت، هدایت الکتریکی، خواص مغناطیسی و ... در درون فاز اول (ماده پایه) توزیع می شوند.
در بحث نانومواد، نانوکامپوزیت ها از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. حضور ذرات و الیاف در ساختار نانوکامپوزیت ها معمولاً باعث ایجاد استحکام در ماده ی پایه می شود. در واقع هنگامی که ذرات و یا الیاف درون یک ماده ی پایه توزیع شوند، نیروهای اعمال شده به کامپوزیت به طور یکنواختی به ذرات یا الیاف منتقل می شود. با توزیع مواد پرکننده درون ماده پایه خصوصیاتی نظیر استحکام، سختی، خواص تربیولوژیکی و تخلخل تغییر می کند. ماده ی پایه می تواند ذرات را به گونه ای از هم جدا نگه دارد که رشد ترک به تأخیر افتد. به علاوه اجزاء نانوکامپوزیت ها بر اثر برهمکنش سطحی بین ماده ی پایه و مواد پرکننده، از خواص بهتری برخوردار می شوند. نوع و میزان برهمکنش ها نقش مهمی در خواص مختلف نانوکامپوزیت ها همچون حلالیت، خواص نوری، خواص الکتریکی و مکانیکی آن ها دارد.
2. طبقه بندی نانوکامپوزیت ها
انواع نانوکامپوزیت را می توان بر اساس ماده پایه آن ها به شرح زیر طبقه بندی کرد:
1. نانوکامپوزیت های پایه پلیمری Polymer matrix nanocomposites (PMNCs)
2. نانوکامپوزیت های پایه سرامیکی Ceramic matrix nanocomposites (CMNCs)
3. نانوکامپوززیت های پایه فلزی Metal matrix nanocomposites (MMNCs)
در ادامه به بررسی خواص و کاربرد هر یک از این نانوکامپوزیت ها پرداخته می شود.
2.1. نانوکامپوزیت های پایه پلیمری
منواکسید کربن (CO)، مادهای سمی است که با اتصال به هموگلوبین خون، که حملکنندهی اکسیژن است، مانع از انتقال اکسیژن در بدن میشود. تبدیل این ماده به دی اکسید کربن، یکی از مهمترین فرایندهایی است که میتوان در بسیار از بخشها مانند زیردریاییها، صنایع حفاری و سفرهای فضایی مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از کاتالیست طلا میتوان فرایند اکسیداسیون را در دمای اتاق انجام داد.
اخیراً محققان بهجای پرداختن به ساز و کار واکنش، روی بررسی سایتهای فعال کاتالیست متمرکز شدهاند. پژوهشگران دانشگاه کاردیف روی ساز و کار واکنشی که بر روی کاتالیست Au/Fe2O3 اتفاق میافتد، تحقیق کرده و دریافتند که اگر منواکسیدکربن به همراه اکسیژن روی کاتالیست جذب شود، میتواند تجزیه شود. از آنجایی که شکسته شدن پیوند در CO بهدلیل استحکام این پیوند کمتر دیده شده، نتایج اکسید شدن گاز منواکسید کربن روی کاتالیست طلا بسیار غافلگیرکننده است.
در حالت کلی ، شناساگرها موادی رنگی هستند که معمولا از مواد گیاهی اخذ میشوند و میتوانند به شکل اسیدی یا بازی موجودیت یابند. شناساگرها برای شناسایی اسیدها و بازها به ما کمک میکنند.
● انواع شناساگرها
دو نوع شناساگر داخلی و خارجی را معرفی میکنیم:
▪ شناساگر داخلی
اگر به محلول تیتر شونده ، چند قطره از یک شناساگر افزوده شود و پس از پایان عمل تغییر رنگ در محلول ایجاد شود، چنین شناساگری را شناساگر داخلی یا درونی نامند.
▪ شناساگر خارجی
در برخی حالات قبل از آن که نقطه پایان به ظهور برسد، بین شناساگر و محلول تیتر شونده یک واکنش صورت میگیرد و در این حالت نقطه پایان بسیار سریع پدیدار میشود، مثل تیتر کردن فسفات با استات اورانیل در حضور شناساگر فروسیانور پتاسیم ، فروسیانور پتاسیم با یونهای اورانیل قبل از رسیدن به نقطه پایان واکنش میدهد.
برای بدست آوردن نتیجه صحیح و خوب باید به دفعات لازم چند قطره از محلول بالای رسوب ( یا محلولی که پس از صاف کردن رسوب بدست میآید ) را در فاصله زمانهای مساوی ، روی یک قطعه کاغذ صافی با شناساگر سیانور پتاسیم آزمایش کرد. چنین شناساگری ، شناساگر خارجی نامیده میشود.
فاصله تغییر PH و تغییر رنگ برخی از شناساگرهای مهم اسید و باز که متداولند در جدول بالا آمده است.
مواد مورد نیاز:
1-اسید کلریدریک غلیظ 37 درصد (d = 1.19)
2-اسید فلوئوریدریک غلیظ
3-اسید پرکلریک (HClO4)
4-محلول نیترات آلومینیوم : مقدار 208.5 گرم نیترات آلومنیوم را در آب مقطر حل نموده و به حجم یک لیتر برسانید.
5-محلول ppm Na2O 1000 : مقدار 1.8859 گرم از کلرور سدیمی که قبلا به مدت 2 ساعت در اون و در حرارت 105 تا 110 درجه سانتیگراد گذاشته شدهاست را توزین نموده و در آب مقطر حل نمائید و حجم را به یک لیتر برسانید.
6-محلول ppm K2O 1000 : مقدار 1.5829 گرم از کلرور پتاسیمی که قبلا به مدت 2 ساعت در اون و در حرارت 105 تا 110 درجه سانتیگراد گذاشته شده است را توزین نموده و در آب مقطر حل نمائید و حجم را به یک لیتر برسانید.
7-محلول 5ppmNa2O و 10ppmK2O: مقدار 5 میلیلیتر از محلول 1000ppmNa2O و 10 میلیلیتر از محلول 1000ppmK2O را در یک بالن ژوژه یک لیتری به حجم برسانید .
وسائل مورد نیاز:
فناوریهای تبخیری به کمک انرژی حاصل از بخار تولیدشده ر واحد بویلر، آب مقطر تولید میشود و در مراحل بعد نیز املاح موردنیاز آب به آن اضافه میشود. در فرایندهای فیلتری جریان آب به کمک پمپ از میان فیلترهای ویژة عبور میکند تا املاح زائد همراه آب گرفته شود و در نهایت با تنظیم املاح ، آب آشامیدنی تولید میگردد. ملاحظه میشود که این دو گروه روش به دو منبع انرژی مختلف نیاز دارند. آب شیرینکنهای تبخیری به انرژیهای فسیلی و واحدهای فیلتری به انرژی الکتریکی. دقیقاً متناسب با همین موضوع رفتار کشورها در استفاده از این فناوری تغییر میکند. کشورهایی که انرژی الکتریکی ارزانتر و سادهتر تأمین میشود از واحدهای فیلتری (ایالات متحده) و کشورهایی که منابع انرژی فسیلی ارزان و فراوان دارند از روشهای تبخیری استفاده میکنند. (اماارت متحده عربی)
تجربههای موفق بینالمللی:
بزرگترین واحدهای شیرین سازی آب دریا نیز متناسب با همین قاعده نصب شده اند. از بزرگترین واحد تبخیری جهان با ظرفیت 450000 مترمکعب در روز در عربستان سعودی نصب شده است و بزرگترین واحد فیلتری جهان با ظرفیت 300000 مترمکعب در روز در سرزمین های اشغالی فلسطین نصب شده.
واحدهای فیلتری عمدتاً در کشورهایی مورد استقاده قرار میگیرند که تولید برق به کمک منابعی غیر از انرژی فسیلی نیز به صورت گسترده صورت میگیرد. کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز عمدتاً به صورت مستقیم برای تولید آب از منابع سوخت فسیلی استفاده نمیکنند بلکه از این واحدها در کنار نیروگاههای بخاری یا سیکل ترکیبی استفاده میکنند زیرا بخار خروجی از این واحدها، در واحدهای شیرینسازی قابل استفاده است.
بررسیهای کارشناسی اثبات میکند که تجمیع واحدهای تولیدی باعث کاهش هزینه تولید خواهد شد. این موضوع در مورد تولید آب شیرین نیز صدق میکند. به عنوان مثال هزینه تولید هر متر مکعب آب شرب به روش MSF در عربستان سعودی بین 260 تا 980 تومان تغییر میکند که این تغییر در قیمت تمام شده به علت ظرفیت واحدهای تولیدی است.
در کشور ما بزرگترین واحد نمکزدایی با ظرفیت اسمی 15 هزار مترمکعب در روز در چابهار نصب شده است (حدود یک سی ام بزرگ ترین واحد در عربستان سعودی). این در حالیست که بخشی از نیاز استان هرمزگان به آب شرب توسط 17 دستگاه آب شیرین کن تأمین میشود.
قلیائیت آب
ظرفیت کمی آب ، برای خنثی نمودن یک اسید قوی تا pH معینی را قلیائیت آب میگویند. قلیائیت آب به عنوان یکی از ویژگیهای عمومی آب در نظر گرفته میشود. قلیائیت آبهای سطحی معمولا تابعی از مقادیر هیدروکسید کربنات و بیکربنات موجود در آب میباشد. در تعیین قلیائیت معمولا حضور بوراتها ، فسفاتها و سیلیکاتها را باید در نظر گرفت.
تعیین قلیائیت در تفسیر و کنترل فرآیندهای تصفیه آب و فاضلابها کاربرد فراوانی دارد.
چگونگی ایجاد قلیائیت در آب
اسیدیته و قلیائیت آب ، هر دو به مقدار co2 محلول در آب بستگی دارند. Co2 در آب حل شده و اسید کربنیک تولید میکند. اسید حاصله در داخل آب ، یونیزه شده و پروتون و یون بیکربنات ایجاد میکند. پروتون با کربنات کلسیم ترکیب شده و با تولید بیکربنات باعث تبدیل کربناتها به بیکربنات میشود و در نتیجه حلالیت کربنات کلسیم در آب افزایش مییابد.
شکلهای گوناگون co2 محلول در آب در pH های مختلف
co2محلول در آب در pH کمتر از 4 به صورت اسید کربنیک میباشد. با افزایش ph ، اسید کربنیک به بیکربنات تجزیه میشود. در 6.3=pH مقدار اسید کربنیک و بیکربنات در آب با هم برابر میباشد. در 8.3 = ph ، فقط بیکربنات وجود دارد و با افزایش مجدد pH مقدار کربنات در محلول بیشتر میشود، بطوری که در 10.3= pH مقدار کربنات و بیکربنات باهم برابرند. در 11.3 <pH> pH بوده و t= m خواهد بود.
نکته مهم
در محیط بازی که یونهای وجود دارند، بیکربناتها وجود ندارند و عموما به کربنات تبدیل شدهاند. از آن رو درصورت موجود بودن قلیائیت هیدروکسید ، مقدار قلیائیت بیکربنات عملا صفر خواهد بود. البته عکس این مطلب هم صادق است.
مواد مورد نیاز:
محلول 0.01 نرمال EDTA
معرف اریوکرم بلکتی: 0.2 گرم اریوکرم بلکتی را در 15 میلیلیتر تری اتانولآمین و 5 میلیلیتر اتانول حل نمائید . اگر از جامد آن قبل از تیتراسیون استفاده می کنید ، یک گرم از پودر خشک اریوکرم بلکتی 100 را با گرم کلرور سدیم مخلوط نموده و بسائید .مخلوط حاصل را در بطری خشک و در یک شیشه در سمباده ای تیره رنگ نگهداری نمائید تا پایدار باقی بماند.
محلول بافر(PH=10) : مقدار 50 گرم کلرور آمونیوم را در 300 میلیلیتر آب مقطر حل نمائید و 550 میلیلیتر آمونیاک اضافه کرده و تا حجم یک لیتر رقیق نمائید
وسائل مورد نیاز:
بالن ژوژه 500 میلیلیتری
پیپت 10 میلیلیتر
ارلن مایر 250 میلیلیتری
بورت
دستورالعمل آزمایش: