شکل 1: ساختار بلور نمک طعام، مکعبی است.
پودرها ذرات ریزی هستند که از خُرد کردن قطعات جامد و بزرگ، یا تهنشین شدن ذرات جامدِ معلق در محلولها به دست میایند. بنابراین، نانوپودرها را میتوان مجموعهی از ذرات دانست که اندازهی آنها کمتر از 100 نانومتر است. (اگر یک متر را یک میلیارد قسمت کنیم، به یک نانومتر میرسیم. طبق تعریف، ساختار نانومتری ساختاری است که اندازهی آن کمتر از 100 نانومتر باشد.)
◄ چه پودری را میتوان نانوپودر به شمار آورد؟
پودرها در سه حالت نانوپودر به شمار میایند:
حالت اول: ساختار ذرات تشکیلدهندهی پودر، در حد نانومتر باشد.
یعنی اگر ساختار ذرات تشکیلدهندهی یک پودر را به صورت یکی از اشکال منظم هندسی در نظر بگیریم، میانگین اندازهی اضلاع آن بین 1 تا 100 نانومتر باشد. مهمترین اشکال هندسی، کُره و مکعباند. اگر ساختار ذرات تشکیلدهندهی پودر را کُره فرض کنیم، باید قطر کُره کمتر از 100 نانومتر باشد و چنانچه ساختار آنها مکعب فرض شود، میانگین اضلاع مکعب باید در محدودهی 1 تا 100 نانومتر قرار گیرد. به عبارت حسابیتر، میانگین اضلاع مکعب باید در این رابطه صدق کند:
1 نانومتر < (a+b+c)/3 < 100 نانومتر
برای مثال، بلورهای نمک طعام ساختاری مکعبشکل دارند. (شکل شماره 1)
اگر بیشترِ ذرات تشکیلدهندة پودر، ابعادی میان 1 تا 100 نانومتر داشته باشند، آن پودر، نانوپودر محسوب میشود
مرجع: http://www.fadak.us/A.database/nano/Learn/L.001/A.0010.htm.