شیمی - بازرسی فنی

وبلاگ هر هفته یک حدیث به آدرس www.hadis89.blogsky.com منتظر مشتاقان احادیث پیامبر و ائمه معصومین (ع) می باشد.

شیمی - بازرسی فنی

وبلاگ هر هفته یک حدیث به آدرس www.hadis89.blogsky.com منتظر مشتاقان احادیث پیامبر و ائمه معصومین (ع) می باشد.

حذف توامان سولفید هیدروژن و مرکاپتان از برش LPG (گاز مایع)

محققان پژوهشگاه صنعت نفت به فن‌اوری حذف توامان سولفید هیدروژن و مرکاپتان از برش LPG (گاز مایع) دست یافتند که ارزش افزوده بالایی در تولید این محصول سبک حاصل از تقطیر نفت خام به دنبال خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار «پژوهشی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مهندس جواد علایی ـ مدیر طرح‌های سولفورزدایی هیدروژنی و سولفور پژوهشکده پالایش و نفت پژوهشگاه صنعت نفت ـ با اعلام این مطلب، خاطرنشان کرد: استفاده از فن‌اوری حذف توامان سولفید هیدروژن و مرکاپتان از برش LPG و به کارگیری آن برای شش هزار و 700 بشکه در روز LPG پالایشگاه پارس شیراز ممکن و دانش فنی و پایه آن ارائه و کارها انجام شده است.

وی تصریح کرد: LPG یکی از محصولات سبک حاصل از تقطیر نفت خام یا سایر منابع هیدروکربنی‌ مانند میعانات گازی است که به عنوان سوخت در وسایل گاز سوز خانگی، صنایع مختلف و سوخت جایگزین خودروها به کار می‌رود.

مدیر طرح‌های سولفورزدایی هیدروژنی و سولفور پژوهشکده پالایش نفت ادامه داد: LPG تولید شده در پالایشگاه همانند سایر فرآورده‌های نفتی می‌تواند حاوی مقادیری از ترکیبات مختلف گوگردی مانند سولفید هیدروژن CS2، COS، (H2S، متیل واتیل مرکاپتان باشد.

علایی با بیان اینکه دانش فنی سولفورزدایی از LPG در انحصار چند شرکت شناخته شده در دنیا است،افزود: در حال حاضر فن‌آوری مرکاپتان زدایی توسط پژوهشکده توسعه فناوری‌های پالایشی در پژوهشگاه صنعت نفت به صورت کاملا بومی درآمده است به طوری که هم اکنون چه از نظر فرآیند و چه از نظر کاتالیست، کشور از خرید این تکنولوژی بی‌نیاز شده است.

وی خاطرنشان کرد: هدف از طراحی این واحد حذف کامل H2S و نیز کاهش میزان متیل و اتیل مرکاپتان موجود در خوراک به مقدار کمتر است و از آن جایی که در واحدهای مرکاپتان زدایی به طور معمول از کاستیک استفاده می‌شود حذف H2S به صورت یک طرفه و غیر قابل برگشت انجام می‌شود.

به عبارت دیگر کاستیک طی یک واکنش برگشت ناپذیر به سولفید سدیم تبدیل و در واقع مصرف می‌شود.

علایی اضافه کرد: در مورد مرکاپتان‌ها نیز حذف متیل یا اتیل مرکاپتان توسط کاستیک، برگشت پذیر بوده و کاستیک مصرف شده دوباره احیا می‌شود و تنها در طول زمان به علت تولید آب در واکنش این محلول رقیق می‌شود که لازم ا ست پس از مدتی بخشی از آن تخلیه و کاستیک غلیظ برای جبران اضافه شود از این رو در این گونه واحدها، هنگامی که غلظت H2S در خوراک بالا باشد، باید برای حذف H2S از روش جذب با آمین استفاده کرد.

به گزارش ایسنا، مدیر طرح های سولفورزدایی هیدروژنی پژوهشکده پالایش نفت اظهار کرد: البته در زمینه مرکاپتان زدایی با موسسه‌ای تحقیقاتی در روسیه کار مشترکی انجام می‌شد که اکنون پژوهشگاه به جایی رسیده که بی‌نیاز از شرکت‌های دیگر به طور مستقل می‌تواند این کار را انجام دهد.

علایی، کاهش میزان سولفور در LPG با ارزش افزوده خاص و افزایش قدرت مانور و فروش را از مزایای اقتصادی این طرح عنوان کرد.

وی از انجام طرح سولفورزدایی از نفت خام در این پژوهشگاه خبرداد و گفت: با انجام این طرح سعی می‌شود میزان سولفور موجود در نفت خام را به زیر 15ppm برسد و در واقع با توجه به آنکه نفت خام حاوی مقداری مرکاپتان است که علاوه بر ایجاد خوردگی از جهت صادرات با مشکلاتی رو برو می‌شود.

مدیر طرح های سولفورزدایی هیدروژنی پژوهشکده پالایش نفت پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد: البته قطر نیز در زمینه تولید LPG از پارس جنوبی استفاده می‌کند که امیدواریم مرکاپتان تصفیه شده را با ارزش افزوده بالاتری ارتقا دهیم و مشتری را به سمت خودمان بکشانیم.

علایی تصریح کردد: دانش فنی فرآیند و ساخت کاتالیست به طور کامل در پژوهشکده توسعه فناوری‌های پالایشی بومی شده و از این فناوری می‌توان در تمام پالایشگاه‌های نفت، گاز و پتروشیمی استفاده کرد.

منبع:ایستا